Bazilikas – Ocimum basilicum – tai prieskonis dažnai vadinamas karališkuoju. Nepaprastai aromatingas.

Plačiai paplitę Azijoje, Afrikoje bei Centrinėje ir Pietų Amerikoje; atrodo, kad daugiausia įvairių rūšių auga Afrikoje.

Bazilikas labai maloniai kvepia, kvapas gerai išsilaiko ir žolę išdžiovinus. Jų yra įvairių rūšių, vienų kvapas primena muskato riešuto kvapą, kitų – gvazdikėlius ar lauro lapus ir kt. (cinamono bazilikas, citrininis bazilikas, Tailando bazilikas ir t.t.)

Naudojimas:

Tai nepakeičiamas prieskonis Viduržemio pajūrio kraštų virtuvėje. Salotoms, makaronų padažams, mėsos ir žuvies patiekalams jis suteikia specifinį skonį.

Be to, sunkiai virškinamas maistas greičiau įsisavinamas.

Bazilikas ypatingai gerai dera su pomidorais.

Naudojamas gaminant klasikinį pesto, tinka salotoms, sriuboms, troškiniams, sviesto ar grietinėlės padažams, su žuvimi ar vištiena.

Galima naudoti nesmulkintus lapus ar supjaustyti chiffonade. Kadangi bazilikas supjaustytas greitai pajuosta, pjaustyti reikėtų tik prieš patiekiant patiekalą. Verdamas bazilikas praranda aromatą, todėl į sriubas, padažus ir pan. baziliką dėti reikėtų tik pabaigoje.

Bazilikas liaudies medicinoje:

• Stiprina imuninę sistemą.
• veikia centrinę nervų sistemą.
• gydo alkoholizmą.
• gydo vidurių užkietėjimą.
• gydo depresiją.
• gydo širdies nepakankamumą.
• mažiną nerimą.
naudojami kaip tonizuojanti priemonė ir vaistai nuo peršalimo.

Svoris

, , ,

Atsiliepimai

Kol kas atsiliepimų nėra.

Būkite pirmas, pateikęs atsiliepimą „Bazilikas“

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas. Privalomi laukai pažymėti